Warmtepomp in het nieuws

Geplaatst op

De laatste dagen was er in verschillende media berichtgeving over de negatieve klimaatimpact van de warmtepomp. Zo kopte een groot landelijk dagblad: ‘Warmtepomp blijkt enorme vervuiler’. Het blijkt iets genuanceerder te zijn en in dit artikel van Change Inc. geven ze hierover een goede uitleg.

Een korte samenvatting

De productie van warmtepompen heeft een grotere negatieve klimaatimpact dan voorheen gedacht. Bij het verbruik heeft een warmtepomp echter een positieve impact. In het artikel is te lezen: Door warmtepompen verbruiken nieuwbouwwoningen helemaal geen aardgas meer en daalt de CO2-uitstoot. Warmtepompen dragen op deze manier bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen.

In de berekening (milieuscore) waar door de media naar is gekeken, is alleen naar de productie van het apparaat gekeken en dus niet naar de milieuwinst bij het verbruik. De winst in het energiegebruik tijdens het gebruik wordt niet meegerekend. Er komt een nieuwe berekening waarbij zowel de productie als het verbruik worden meegenomen.

Het is uiteraard van belang om stroom zoveel mogelijk duurzaam op te wekken. Daarbij is het ook goed om te realiseren dat een warmtepomp efficiënter is dan een cv-ketel.

Deel dit nieuws

Overig nieuws

Blije bewoners Hof van Clovis en Hamelinkveste

In juni ontvangen 106 huurders de sleutel van hun nieuwe (sociale) huurwoning. De woningcomplexen Hof van Clovis en Hamelinkveste vormen een belangrijke stap in het afronden van de Schipholweg als aantrekkelijke stadsentree voor Haarlem.
Lees meer

Kennissessie Bouwend Haarlem

In gemengde woonconcepten leven verschillende buren samen. Hoe organiseer je ontmoeting en het sociaal beheer? Hier praatten we op donderdag 20 juni over tijdens de kennissessie van Bouwend Haarlem. Adviseur strategie Anouk Corel van Elan Wonen organiseerde de sessie in het ABC Architectuurcentrum in Haarlem.
Lees meer

Wonen in HIGH5 in Schalkwijk

In Schalkwijk wordt het nieuwbouwproject HIGH5 neergezet. Binnenkort gaan de eerste woningen in de verkoop. Er is een voorrangsregeling voor huishoudens die een sociale huurwoning achterlaten.
Lees meer