Warmtepomp in het nieuws

Geplaatst op

De laatste dagen was er in verschillende media berichtgeving over de negatieve klimaatimpact van de warmtepomp. Zo kopte een groot landelijk dagblad: ‘Warmtepomp blijkt enorme vervuiler’. Het blijkt iets genuanceerder te zijn en in dit artikel van Change Inc. geven ze hierover een goede uitleg.

Een korte samenvatting

De productie van warmtepompen heeft een grotere negatieve klimaatimpact dan voorheen gedacht. Bij het verbruik heeft een warmtepomp echter een positieve impact. In het artikel is te lezen: Door warmtepompen verbruiken nieuwbouwwoningen helemaal geen aardgas meer en daalt de CO2-uitstoot. Warmtepompen dragen op deze manier bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen.

In de berekening (milieuscore) waar door de media naar is gekeken, is alleen naar de productie van het apparaat gekeken en dus niet naar de milieuwinst bij het verbruik. De winst in het energiegebruik tijdens het gebruik wordt niet meegerekend. Er komt een nieuwe berekening waarbij zowel de productie als het verbruik worden meegenomen.

Het is uiteraard van belang om stroom zoveel mogelijk duurzaam op te wekken. Daarbij is het ook goed om te realiseren dat een warmtepomp efficiënter is dan een cv-ketel.

Deel dit nieuws

Overig nieuws

Zaterdag 13 april is het tegelwipdag!

Op zaterdag 13 april kunt u tussen 10.00 en 14.00 uur uw tegels in zand omruilen voor planten. Er zijn verschillende ruilpunten in Haarlem waar u uw tegels en zand kunt inleveren.
Lees meer

Woont u in een flat? Vanaf 1 april betaalt u een hoger voorschotbedrag

Woont u in een gebouw met een algemene ruimte, lift en verlichting? Dan betaalt u iedere maand een voorschotbedrag voor de stroom en het gas wat hiervoor wordt gebruikt. Ons contract voor stroom en gas liep af en wij hebben een nieuwe overeenkomst afgesloten. Helaas zijn de prijzen de afgelopen jaren gestegen en hebben wij een contract met een hogere prijs moeten afsluiten. Om deze reden wordt het voorschotbedrag vanaf 1 april verhoogd voor bewoners in een flat.
Lees meer

Elan Wonen koopt 114 sociale huurappartementen in HIGH5

PERSBERICHT | Elan Wonen heeft van ontwikkelcombinatie Hoorne Vastgoed/HBB Groep 114 sociale huurappartementen gekocht in nieuwbouwproject HIGH5 in Haarlem. Naast het sluiten van de koopovereenkomst zijn door HBB Groep en Elan Wonen ook de handtekeningen gezet onder de realisatieovereenkomst. Naar verwachting start HBB Groep eind dit jaar met de bouw en worden de woningen begin 2027 opgeleverd.
Lees meer