In Meerwijk worden de eerste duurzame stappen gezet. De betrokken partijen, zoals de gemeente Haarlem, infraspecialist nieuwe energie Firan, Essent, Elan Wonen en Ymere, zijn bezig met de verdere uitwerking van het ontwerp van het warmtenet, vergunningen en het verkrijgen van subsidies.

Wanneer de uitwerking van het ontwerp, vergunningen en subsidies zijn geregeld, is de volgende stap om de woningen van onze huurders aan te sluiten op het warmtenet. Hiervoor gaan wij eerst in gesprek met onze huurders om meer uitleg te geven over het warmtenet en wat dit voor hen betekent.

Veelgestelde vragen

Wij kunnen ons voorstellen dat er veel vragen zijn over een warmtenet. In onderstaand overzicht geven wij antwoord op de meest gestelde vragen.

Wat is een warmtenet?

Een warmtenet is een systeem van buizen onder de grond waar warm water doorheen stroomt. Dat warme water verwarmt huizen en gebouwen en verwarmt ook het water uit de keukenkraan en de douche. Als een woning is aangesloten op een warmtenet komt warmte niet meer van de cv-ketel in uw woongebouw of woning. Deze cv-ketel werkt nog op aardgas. Na aansluiting op het warmtenet komt de warmte uit het warmtenet.

Waarom investeert Elan Wonen in een warmtenet?

Aardgas raakt op. Dit betekent dat het duurder wordt én dat er minder aardgas beschikbaar is. Daarnaast is aardgas niet milieuvriendelijk, want het draagt bij aan de opwarming van de aarde. Een warmtenet is daarom een veel beter alternatief voor het milieu én onze huurders.

Wat zijn de gevolgen van een warmtenet voor de huurders van Elan Wonen?

Een warmtenet is heel betrouwbaar in het gebruik.

De gevolgen in huis én in gebruik zijn niet groot. De warmte en het warme water hebben dezelfde temperatuur als wat men gewend is van aardgas.

Gaan huurders meer betalen voor een warmtenet?

Een warm huize moet wel betaalbaar blijven. Dat vinden wij belangrijk. Daarom hebben we goede afspraken gemaakt:

  • Elan Wonen betaalt de aansluiting op het warmtenet.

  • De kosten voor warmte zijn op het moment dat u overstapt te vergelijken met die voor aardgas.

  • De prijs kan in de jaren na de overstap veranderen. Net zoals nu bij aardgas. Dat gebeurt alleen als het duurder wordt om warmte te maken. Bijvoorbeeld als de lonen stijgen of elektriciteit duurder wordt.

  • De afspraken over kosten zijn gemaakt voor 30 jaar, dat voorkomt verrassingen.

  • De gemeente is voor de helft eigenaar van het Warmtebedrijf Haarlem dat de warmte levert.

Wat gaan huurders merken van de overgang van gas naar duurzame warmte?

Onze huurders die wonen in een gebouw met een centrale verwarming gaan hier weinig tot niets van merken. Het comfort van warmte in de woning blijft hetzelfde. Wel worden radiatoren gecontroleerd en opnieuw ingeregeld. Dit is binnen 1 dag gedaan.

Voor huurders met een eigen cv-ketel verandert er meer. De cv-ketel wordt weggehaald en vervangen door een afleverset. De afleverset stuurt de warmte naar de verwarming en waterkranen. Op de afleverset ziet u hoeveel warmte u verbruikt. Ook sluit u een nieuw warmtecontract af met Warmtebedrijf Haarlem.

Sommige woningen worden extra geïsoleerd. Dan blijft de woning beter warm. Andere woningen zijn al geïsoleerd. Als u overstap naar elektrisch koken, gaat u voortaan koken op een inductiekookplaat. We laten graag zien hoe dit werkt.

Wordt ook het kookgas uit de woning gehaald?

Ja. Dit scheelt huurders veel geld door het wegvallen van het vastrecht van de gasaansluiting.  

Wat is de planning van de aanleg van een warmtenet?

  • april - september 2025 | Elan Wonen gaat in gesprek met huurders van de aan te sluiten woningen

  • november 2025 | beslismoment om verder te gaan of te stoppen met het warmtenet

  • januari 2026 | start bouw warmtestation en aanleg warmtenet

  • voorjaar 2027 | 1e woningen aangesloten op het warmtenet

  • 2028 | laatste woningen aangesloten op het warmtenet

Wanneer gaan huurders meer weten over het warmtenet en de gevolgen in hun woning?

Op donderdag 3, zaterdag 5 en woensdag 9 april zijn er inloopbijeenkomsten in Meerwijk waar u zich kunt laten bijpraten. U heeft hiervoor een uitnodiging ontvangen. Wij hopen u dan te spreken.

Wilt u meer weten?

Stuurt u ons dan een e-mail met uw vragen over het warmtenet. Wij nemen dan contact met u op om uw vragen te beantwoorden.

U kunt uw mail sturen naar: communicatie@elanwonen.nl