Kennissessie Bouwend Haarlem

Kan innovatieve nieuwbouw ontmoeting tussen bewoners stimuleren?
En leidt dat tot beter renderende projecten?

Datum: maandag 8 oktober 2018 
Tijd: 16:00 -18.00 uur 
Locatie: ABC Architectuurcentrum, Groot Heiligland 47 Haarlem 

Uit elk woononderzoek blijkt dat de waardering van je woonomgeving voor een groot deel wordt bepaald door de mensen die om je heen wonen. Als je een nieuw huis gaat kopen of huren, kijk je niet alleen naar de woning zelf en naar de nabijheid van voorzieningen. Je maakt vaak ook een inschatting of je een goed gevoel hebt bij je toekomstige buurtgenoten. Over het algemeen geldt dan ook: gebouwen en straten waar mensen ‘iets met elkaar hebben’ zijn geliefd en vertegenwoordigen vaak ook een hogere financiële waarde dan een anonieme woonomgeving. 

Aan de slag

Tijdens de sessie gaan we met elkaar aan de slag met vragen als: 

  • Kun je als ontwikkelaar/gemeente/corporatie inspelen op de behoefte aan ontmoeting bij bewoners?
  • Kun je hier in je ontwerp van tuinen, woningen en/of de openbare ruimte al rekening mee houden en daarmee een omgeving creëren die uitnodigt om elkaar beter te leren kennen?
  • Of kunnen we ons maar beter bij de stenen houden en het elkaar ontmoeten aan de mensen zelf overlaten? 

Spreker drs. ir. Like Bijlsma

Like Bijlsma van het Planbureau van de Leefomgeving en auteur van het boek 'De Tussenmaat' trapt de sessie af. Zij heeft onderzoek gedaan naar hoe de gebouwde omgeving ervoor kan zorgen dat ontmoeting tussen bewoners op een natuurlijke manier gestimuleerd wordt. Zij laat ons aan de hand van met name buitenlandse voorbeelden zien wat de meerwaarde is voor bewoners én de initiatiefnemers van deze gebouwen en gaat hierover met ons in gesprek.

Doorvragen   

Na het gezamenlijke gedeelte gaan we in een paar groepjes uiteen om aan de hand van een aantal aanvullende vragen verder door te denken in dit thema. Voorbeelden van vragen zijn onder andere: 

  • Waar ligt in het delen van gezamenlijke voorzieningen in een gebouw de grens tussen ‘sharing is caring’ en ‘iets lekker voor jezelf hebben’?
  • Ontmoeting en delen kan heel leuk zijn, maar is er in een drukke stad nog voldoende ruimte voor privacy? Wat zijn de stille plekken in Haarlem die als tegenwicht kunnen dienen? Loredana Cannas van de Haarlemse stadsgidsen Cicerones verklapt waar ze te vinden zijn.

Netwerkborrel

We sluiten af met een netwerkborrel.

Aanmelden

Laat via het aanmeldformulier op deze pagina weten dat je bij de kennissessie aanwezig bent.  

Tot de 8ste!  

Bouwend Haarlem

Aanmelding
Selecteer wat voor u van toepassing is (meerdere antwoorden mogelijk)*

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden