Geen objecten gevonden

Haarlem, Alliander DGO en woningcorporaties tekenen voor collectief warmtenet in Schalkwijk

Publicatiedatum: 25-04-2018

Haarlem wil in 2040 aardgasvrij zijn. Zoektocht naar duurzame alternatieven in volle gang!  

Op 19 april tekende wethouder duurzaamheid Cora-Yfke Sikkema namens de gemeente Haarlem samen met Alliander Duurzame Gebiedsontwikkeling (DGO) en woningcorporaties Elan Wonen, Pré Wonen en Ymere een samenwerkingsovereenkomst. Samen werken zij aan een businesscase om te komen tot een collectief warmtenet voor Schalkwijk als duurzaam en betaalbaar alternatief voor aardgas.

Eerder is al vastgesteld dat een warmtenet in Schalkwijk een grote kans van slagen heeft. De partijen gaan nu samen kijken of dit warmtenet rendabel te ontwikkelen is. Ook kijken zij naar aanleg en beheer. Bij een positief resultaat kan de aanleg van het warmtenet in 2019 al van start gaan. In 2019 wordt in Meerwijk de riolering vervangen. Als de straat open gaat, kunnen de warmtebuizen direct mee de grond in. Dat scheelt niet alleen kosten, maar betekent vooral minder overlast door werkzaamheden voor bewoners en bezoekers van de wijk.

Samenwerken

De gemeente werkt samen met de drie woningcorporaties omdat zij veel woningen in Schalkwijk in bezit hebben. Bij een succesvolle businesscase zijn deze woningen als eerste aan de beurt voor aansluiting op een warmtenet. In de toekomst kunnen ook particulieren zich aansluiten op het warmtenet. Alliander DGO is bij het project betrokken vanwege haar ervaring met de ontwikkeling en het beheer van energie-infrastructuur.

Op weg naar Haarlem aardgasvrij 2040

Deze overeenkomst bekrachtigt de samenwerking om het warmtenet in Schalkwijk te ontwikkelen. Sikkema: “In Haarlem werken we aan een duurzame, groene en schone stad. Om het klimaatakkoord van Parijs echt handen en voeten te geven, moeten we de verduurzaming versnellen en het gasverbruik sneller afbouwen. De voorbereiding van het warmtenet in Schalkwijk is een van de eerste grote stappen op weg naar een aardgasvrij Haarlem in 2040.”

Geothermie

De samenwerkingspartners kijken momenteel welke bronnen warmte kunnen leveren. Diverse opties zijn mogelijk, waaronder biomassa en geothermie of een combinatie hiervan. Seismisch onderzoek en een proefboring gaan uitwijzen of in Schalkwijk warmte uit de aarde (= geothermie) kan worden gewonnen. Een uitgebreide risicokaart maakt onderdeel uit van het onderzoek.

Wat is een warmtenet?

Een warmtenet is een leidingenstelsel dat warmte van de bron naar de afnemer transporteert. Huishoudens, bedrijven en instellingen kunnen zo op een duurzame manier profiteren van verwarming van de ruimte waarin zij wonen of werken en hebben op ieder gewenst moment warm water. 

Tentoonstelling over energietransitie

De ondertekening vond plaats in het ABC Architectuurcentrum waar de tentoonstelling ‘In Haarlem staat een huis’ te bezoeken is. De tentoonstelling gaat over wat ons te wachten staat als we van het aardgas af gaan.

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden